Spor yapmak boyu uzatır mı?

Spor yapmak boyu uzatır mı?

Boy uzaması ve uzunluğu sadece genetik yapıya bağlıdır fakat sporun boy uzamasını tetiklediğine dair uzman görüşleri de bilinmektedir. Peki düzenli spor yapmak boyu uzatır mı? Boyun uzaması için hangi sporlar yapılmalıdır? Düzenli olarak spor yapan hatta küçük yaşlarda spora başlayan çocuklar aileden gelen bu genetik boy sınırını aşıyor.

Çok küçük yaşlarda spora başlayan ve düzenli olarak spor yapan çocuklar yetişkinlik dönemlerinde genetik boy oranının en üst seviyesine ulaşabiliyor. Fakat çocuğun küçük yaşlarda eğitmenler tarafından fiziksel özelliklerine ve becerilerine göre uygun spora yönlendirilmesi oldukça önemlidir.

 

Sporun genetik boya etkisi nedir?

Gelişme dönemindeki çocukların düzenli olarak uykusunu alması, sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve düzenli spor yapması büyüme hormonunun salgılanma seviyesini artırır. Örneğin genetik yapısına göre boyu 1.75 ve 1.85 arasında uzayacak olan bir çocuk, düzenli olarak spor yaptığında boyu 1.85 olacaktır. Yani spor genetik uzunluğu maksimum seviyeye çıkarmaktadır.

 

Boyun uzaması için hangi sporlar yapılmalıdır?

Boyun uzaması sürekli olarak kasların gerilmesi ile doğru orantılıdır. Çocuklar küçük yaşlarda başladıkları sporla sürekli büyüme kıkırdakları civarında bulunan kasların yapışma yerlerini uyaracaktır.  Bu uyarılmalar büyümeyi dolaylı olarak etkileyecektir. Kasların sürekli gerilmesini sağlayan sporlar büyümeye etki ettiğinden bu sporların yapılması daha faydalı olacaktır. Kasların gerilmesini ve boyun uzamasını tetikleyen sporların başında; basketbol, voleybol, yüzme ve jimnastik gelir. Çocuğun sürekli atlayabileceği ve sıçrayabileceği sporlar yani kaslar üzerinde gerilme yaratan sporlar boy uzamasını olumlu yönde etkilemektedir.